[Blog 16] Blog: Culinair verzet met Leidens Ontzet

Sinds juli jl. werk ik met plezier freelance 2 dagdelen per maand voor het bestuur van GEZond Leiden aan de Oosterkerkstraat. Het voelt nu toch een beetje als mijn stad. Leiden is mijn geboortestad.

3 Oktoberfeest ook wel Leidens ontzet is een feest in Leiden dat sinds 1886 jaarlijks op feestelijke wijze wordt gevierd. Dan wordt de verjaardag van het Beleg van Leiden in 1573-74 gevierd en de daarop volgende bevrijding van de Spanjaarden. Veel Leidenaren zijn op 3 oktober vrij. Het begint traditiegetrouw in De Waag met het eten van haring en wittebrood, wat gratis wordt verstrekt. Haring met wittebrood verwijst naar het einde van het Spaanse beleg van de stad op 3 oktober 1574, waarbij de bevrijders, de Watergeuzen, via de Vliet de stad binnen voeren om vervolgens haringen en wit brood uit te delen aan de hongerige Leidenaren.

Een ander traditioneel gerecht dat tijdens Leidens Ontzet wordt gegeten is hutspot met klapstuk of rookworst. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis. In dit recept heb ik ook pastinaak gebruikt. In receptuur vind ik het leuk om het nèt even anders te doen. Vegetarisch met Leidse kaas. Leids ontzet wordt ’s avonds afgesloten met een vuurwerkspektakel. Sluit jij komende 3 oktober culinair af met deze heerlijke hutspot?

Hutspot met Leidse kaas

 • 1 kg zoete aardappel, in gelijke stukken
 • 250 g wortelen, in plakjes van ongeveer 1 cm
 • 250 g pastinaak, in plakjes van ongeveer 1 cm
 • 1 witte zoete ui, in ringen gesneden
 • 2 eetl gele grote rozijnen
 • 2 fris zure appels, in blokjes
 • 1 eetl ras-el-hanout
 • 250 g Leidse kaas, in niet te kleine blokjes
 • roomboter
 • 150 ml groentebouillon
 • peper en zout

Aan de slag
Schil en was de aardappelen en groente. Snijd deze zoals boven beschreven. Zet de aardappelen op met water en breng het aan de kook. Als de aardappelen koken voeg je de schijfjes wortel en pastinaak toe en laat het geheel gaar worden. Verhit intussen 2 eetl boter in een koekenpan en bak de ui, appel, rozijnen en ras-el-hanout op middelhoog vuur. Giet de aardappelen met groente af. Stamp het geheel met een stamper tot hutspot, maar niet al te fijn. Meng er een klontje boter en groentebouillon door tot je een smeuïge hutspot hebt. Meng tot slot de blokjes kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Toch trek in vlees? Bak dan 200 gr chorizo in blokjes mee met het appel ui mengsel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.