[Blog 12] Vader snijdt het vlees op zondag? Echt niet!

Een bekende slogan: Vader snijdt het vlees op zondag. Die ervaring heb ik niet. Mijn vader, geboren op 16 februari 1925. Als oudste zoon moest hij na school altijd meehelpen in de winkel van zijn ouders. Hij zat gedurende 1940-1945 een periode op een boerderij ondergedoken en direct na de bevrijding per boot voor enkele jaren naar Indonesië. Hij is tot zijn dood Veteraan geweest. Hij heeft die herinneringen nooit met ons gedeeld, maar dat het hem voor de rest van zijn leven heeft beïnvloed was duidelijk. Respect voor hem dat hij toch écht iets van zijn leven en dat van ons heeft gemaakt. Ik herinner mijn vader als een geëmancipeerde man. Mijn ouders werkten beide fulltime. De rolverdeling was op zich traditioneel, maar er in vergelijking met vrienden waren er toch opvallende verschillen. Mijn moeder had vanaf mijn 4e jaar een rijbewijs en ging naast een vakantie met papa ook elk jaar met vriendinnen een weekje weg en ging om het jaar een maand naar haar zus in Amerika. Mijn vader nam dan de zorg voor ons op zich en dat ging hem goed af. Mijn vader deed elke zaterdag de boodschappen en nam mijn oudere zus en mij mee. Ik kan mij herinneren dat we dan als beloning een kwart rookworst bij de HEMA gingen eten. Dat het vet en té zout was kwam niet in ons op. Het was ons moment en we genoten. Passie voor koken heb ik niet van mijn vader meegekregen. Mijn moeder kookte heerlijk en mijn vader deed de afwas. Hij had een passie om van eten te genieten en stond open voor alle culturen en gerechten uit andere landen. Hij genoot van lekker eten met een glaasje wijn en een dag zonder vlees was geen optie. Een vader met tradities. Elke zondag naar de kerk en dronk dan rond 12.00 uur een borreltje uit de vriezer en op zondag aten wij ’s middags warm. Tot zijn pensioen bij dezelfde baas gewerkt, altijd een huis gehuurd en voldoende geld achter de hand. Elke dag het acht uur journaal, politiek geïnteresseerd en verheugde zich op een kamerdebat. Op zaterdag werd de auto gewassen en tankte hij af, want het zal je maar gebeuren dat je zonder benzine komt te staan. Koos altijd de half zon/half schaduw plek voor de tent op de camping. Altijd een schone zakdoek bij zich. Wist in december al wat zijn vakantiebestemming voor het jaar daarop was. Hij ging voor zeker. Hij kon niet tegen veranderingen en ging pittige discussies aan de eettafel uit de weg. Maar al deze dingen vallen in het niets als ik terug denk aan mijn super lieve vader die altijd voor zijn gezin en anderen klaar stond. Hij had, net als mijn moeder een groot hart met genoeg ruimte voor pleegkinderen die ook voor mijn komst en daarna bij ons logeerden. Super integer, een wijze man waar je op kon bouwen. En wat heeft hij het na de dood van mijn moeder nog goed gedaan. Super trots op hem. Morgen is het Vaderdag en wat zou ik nog graag eens een glas wijn met je drinken. Dank voor wie je was. Heb het goed waar je nu bent en geef mama een kus. Liefs van je dochter Carla

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.