[Blog 11] Leuk adres – Spookt het in Chateau de Chaussoy?

Als ik naar Frankrijk ga wil ik een overnachting op de heen reis. Ik ga niet achter de stresskipjes aan die in één dag 1000 km rijden. Vanaf dat ik in de auto stap wil ik het vakantiegevoel ervaren én vasthouden. Al ruim 30 jaar beheer ik een database met fijne adressen. Ik weiger het ‘om lekker efficiënt’ langs de snelweg in een Formule 1 hotel te slapen. Want geloof me; voor die prijs overnacht je inclusief ontbijt ook in een echt kasteel. Zo kwam ik een jaar of 10 geleden Chateau de Chaussoy in de Picardie/Somme tegen.

Van Gravin Christine de Cafferelli. De familie werkt met man en macht om het kasteel enigszins te onderhouden. Om dit goed te doen is een hopeloze zaak. Dat is financieel niet op te brengen. Toch heeft het chateau nog steeds de allure sinds de eerste bewoners in 1789. Via de statige trap stap je door een simpele smalle deur het chateau binnen. Daar word je aangekeken door stoffige opgezette dieren als wolven, zwijnen en eksters. Krakende houten vloeren, kroonluchters, gebladderde verf op de muren, hier en daar een stofje op de vloer. Een kniesoor die daarop op let, je bent wel in een chateau! De verlegen gravin ontvangt je en zal geen enkele moeite doen om Engels te spreken. Zij begeleidt je naar een van de twee kamers op de 1e etage.

De kamers zijn beeldschoon en hebben een nét iets te smal of kort bed, grote badkamer met ligbad en toilet. De kamers zijn schoon en met zorg ingericht. Ook hier zijn de vloeren scheef en heb je soms het gevoel dat je op een schip loopt, maar het ruikt naar boenwas en dat werkt helend. De inbouwkast zit op slot, de sleutel ontbreekt en dat intrigeert mij. Bestaan er spoken? Dat niet nare gevoel liet ik tijdens mijn verblijf niet meer los. Dit komt door de krakende vloeren en de op de gang opgezette dieren die de wacht houden. Buiten hoor je uilen, valken en andere spannende geluiden. Toch als je eenmaal in je bedje ligt, dim je het licht, neemt de vermoeidheid de overhand en val je vredig in slaap. De volgende ochtend wacht je een heerlijk petit déjeuner in de salon. Home made kersen confiture, goede koffie, vers brood en een glaasje walnotenlikeur van het huis.

Een heerlijk adres om op doorreis een nacht te boeken. Super spannend met kinderen. Bij mijn 3e bezoek lieten wij als cadeau een kersenontpitter achter. Nog steeds heb ik het vermoeden dat dit het mooiste cadeau ooit voor haar was. Zo blij als een gravin!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.