[Blog 10] Recept – Aspergesoep

Hergebruik van wit goud
Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. De eerste tekenen van asperges werd in Egypte waargenomen in de piramide van Sakkara, gebouwd rond 2750 jaar voor Christus. Edouard Manet heeft de asperges prachtig vastgelegd in een stilleven. Bij voorkeur koop ik de asperges vers bij de boer. Dan weet je zeker dat ze vers gestoken zijn. Schuif de asperges even over elkaar heen, wanneer je een piepend geluid hoort, heb je verse asperges in handen. Van de schillen maak ik een bouillon, welke je ook prima kunt invriezen.  Zo hergebruiken we de schillen van het witte goud. Op 24 juni worden de laatste asperges gestoken dus geniet ervan nu het nog kan.

Asperge mosterdsoep met dragon en citroen
Benodigdheden 4 personen:

1 pond asperges AAA-klasse
2 el olijfolie
3 el grove mosterd uit Doesburg
½  el kerrie
1 dunne prei, in lengte halveren en dan in zeer dunne ringen gesneden
1 sjalot, fijngehakt
1 knoflookteen, fijngehakt
2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
½ el rasp van een biologische citroen
½ glas droge witte wijn
2 el verse dragon, grof gehakt
2 el room
4 el voorgekookte Quinoa
peper en zout
Decoratie; 2 gekookte asperges in schuine reepjes van ½ cm en 4 el fijngehakte bieslook

Aan de slag:
Zet een ruime pan met water op en breng het aan de kook. Schil ondertussen de asperges rondom met een aspergeschiller of dunschiller. Verwijder na het schillen ongeveer 2 cm van de onderzijde af. Zo heb je gelijk controle of de asperge goed geschild is. Blancheer de asperges tot ze net niet gaar zijn. Giet de asperges af in een vergiet en vang de bouillon op in een maatbeker. Wanneer de bouillon minder als een liter aangeeft, vul je het aan met gekookt water. Houdt 2 asperges apart en snijd de overige asperges in stukken van 2 cm en zet apart. Verhit de olie in een hoge pan. Fruit de sjalot en knoflook samen met de kerrie. Als de sjalot begint te garen voeg je de prei en aardappelblokje toe. Schep alles om. Geniet van de heerlijke geur. Voeg de mosterd, dragon en citroenrasp toe en roer alles goed door. Blus af met de witte wijn. Schenk de aspergebouillon erbij. Laat de soep 30 minuten op laag vuur koken tot de aardappelblokjes nét gaar zijn.

Voeg de in stukken gesneden asperges erbij en pureer de soep met een staafmixer niet al te fijn. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Tot slot voeg je de Quinoa en de achtergehouden stukjes asperge toe. Schep de soep in mooie kommen en decoreer de soep met de fijngehakte bieslook. Heerlijk met vers geroosterd brood belegd met zachte blauwe geitenkaas en een glas witte wijn. Bijvoorbeeld een Pinot Gris.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.